Forum społeczności Dobrawww
Strona główna
Forum ogólne Dobrawww Dom i ogród Po 3 latach drewniana ławka się rozleciała, polecicie coś trwalszego?

Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 3.5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Po 3 latach drewniana ławka się rozleciała, polecicie coś trwalszego?

RE: Po 3 latach drewniana ławka się rozleciała, polecicie coś trwalszego?

Trzy lata temu kupiłem drewnianą ławkę ogrodową w popularnym sklepie budowlanym za 600 zł, sosna impregnowana. Dziś jest do wymiany — nogi spróchniały od ziemi, siedzisko popękało, mimo że co rok lakierowałem. Inżynierska duma cierpi.

Rozważam trzy opcje. Pierwsza — ławka z modrzewia syberyjskiego z pewnego producenta krajowego za 1800 zł, deklarowana trwałość 15-20 lat. Druga — ławka z kompozytu WPC za 1400 zł, nie wymaga konserwacji, ale matowieje na słońcu. Trzecia — stelaż stalowy ocynkowany z deskami z modrzewia, samodzielnie z pomocą zięcia, koszt materiałów 800 zł plus weekend pracy.

Kto z Was ma WPC dłużej niż 3 lata? Czy to przeżycie czy kompromis?
Odpowiedz

U mnie WPC ławka z 2022, do dziś bez konserwacji, kolor szary jak był. Kosztowała 1500 zł, 3 lata temu. Trochę gorzej w słońcu — mocno się nagrzewa, latem nie da się usiąść w południe. Ale mam ją na zacienionej części tarasu i jest perfekt. Dla mnie kompromis akceptowalny zważywszy że nie maluję.
Odpowiedz

Robercie ja mam ławkę dębową od mojego dziadka, ma już 60 lat z górą i dalej służy. Sekret jest w drewnie, w tym że dąb to nie sosna. Drugi sekret — co 3-4 lata olej lniany na surowo. Lakier to błąd, lakier się złuszczy, olej wnika w drewno. Modrzew to dobry wybór, ale jeśli budżet pozwala, dąb tradycyjny 30-40 lat służy bez problemu.
Odpowiedz