Forum społeczności Dobrawww
Strona główna
Forum ogólne Dobrawww Hobby i kultura Gdzie wybrac sie na ryby w czerwcu zeby zlapac szczupaka

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Gdzie wybrac sie na ryby w czerwcu zeby zlapac szczupaka

RE: Gdzie wybrac sie na ryby w czerwcu zeby zlapac szczupaka

Wędkuję od czterdziestu lat i czerwiec to dla mnie czas szczupaka, choć po tarle bywa kapryśny. Mam swoje sprawdzone jeziora ale szukam nowych miejsc, bo na starych tłoczno się zrobiło przez te media społecznościowe. Lubię spokój, kawałek brzegu i ciszę, jak za dawnych lat. Gdzie Państwo łowicie szczupaka latem i na co bierze najlepiej, gumy czy wobblery? Chętnie też posłucham wspomnień bo to dla mnie pasja od młodości.
Odpowiedz

Panie Zbigniewie my nie wędkujemy ale mąż z synem złapali bakcyla i jeżdżą na Mazury. Mówią że tam szczupak bierze najlepiej rano i pod wieczór, w upał odpuszczają. Syn lata na gumy a mąż staroświecko na wobblery i jakoś obaj coś łapią. Może to nie o sprzęt chodzi tylko o cierpliwość, której mężowi brakuje a synowi jakoś nie.
Odpowiedz

panie zbigniewie ja lowie sporadycznie ale tesc to zapalency, mowi ze w czerwcu po tarle szczupak stoi w trzcinach i bierze na wolno prowadzona gume przy dnie. na zalewie zegrzynskim ostatnio mial niezle brania ale faktycznie ludzi duzo. szuka teraz mniejszych zbiornikow zwirowni, tam ciszej
Odpowiedz

zbigniew ja kiedys jezdzilem z ojcem na ryby, dzis brak czasu przez warsztat ale wspomnienia zostaly. ojciec zawsze mowil to samo co pan, ze najwazniejsza cisza i cierpliwosc a nie najdrozszy kij. on lowil na zwykla blysze i bral wiecej niz sasiad z drogim sprzetem. moze odswieze ten sport jak dzieci podrosna
Odpowiedz

Panie Marku, dokładnie tak. Najdroższy sprzęt nie zastąpi znajomości łowiska i pory. Ojciec Pana miał rację z błystką, ja też wracam do prostych przynęt bo ryba nie czyta cenników. Niech Pan koniecznie wróci do wędkowania, to najlepszy sposób na oderwanie się od warsztatu i świata. Cisza nad wodą leczy lepiej niż niejeden lek.
Odpowiedz

Panie Zbigniewie ja co prawda od strony zwierząt podchodzę i muszę spytać, czy wypuszcza Pan złowione ryby czy zabiera? Pytam bo to mnie zawsze ciekawi u wędkarzy, bez oceniania. I czy szczupak po wyholowaniu da się bezpiecznie wypuścić żeby przeżył, bo słyszałam różne opinie.
Odpowiedz

panie zbigniewie czytam ten watek i az mi sie zachcialo sprobowac, nigdy nie lowilem. od czego zaczac jak czlowiek zupelnie zielony i ma maly budzet? bo te wszystkie gumy wobblery to dla mnie czarna magia na razie
Odpowiedz

Pani Gosiu, słuszne pytanie. Ja wyznaję zasadę złów i wypuść przy większości ryb, zwłaszcza dużym szczupaku który jest cenny dla populacji. Sztuka w tym żeby holować sprawnie, nie męczyć ryby do utraty sił, wyjąć haczyk mokrymi dłońmi i przytrzymać w wodzie aż sama odpłynie. Zabieram rzadko, na obiad jedną mniejszą. Reszta wraca do jeziora.
Odpowiedz

Panie Zbigniewie to piękne podejście, przekażę synowi bo on chyba nie wie że tak się wypuszcza. A powie Pan jeszcze czy w lipcu też warto czy szczupak całkiem odpuszcza w upały? Bo planujemy wyjazd nad jezioro z dziećmi i mąż chciałby połowić.
Odpowiedz

Pani Kasiu, w lipcowe upały szczupak schodzi głębiej i bierze gorzej w dzień, ale wcześnie rano przed wschodem i późnym wieczorem dalej można go skusić. Niech mąż łowi przy brzegu w cieniu trzcin albo przy dopływach gdzie woda chłodniejsza. Dzieciom polecam zacząć od płoci czy okonia na spławik, łatwiej o branie i cierpliwości nie tracą.
Odpowiedz