Liczba postów: 25
Liczba wątków: 3
RE: Gdzie trzymacie poduszkę finansową w 2026 roku?
14.05.2026, 19:00
Z mojej praktyki widzę że klienci coraz częściej pytają nie o produkty inwestycyjne, ale o samo bezpieczne miejsce trzymania kilkumiesięcznej rezerwy. Inflacja choć niższa niż w 2023, dalej zjada konta oszczędnościowe które oferują 4-5%.
Mam trzy podstawowe opcje na stole. Konto oszczędnościowe nawet 6% w promocji nowo wpłaconych środków (PKO, Santander), ale to 3-6 miesięcy potem zwykle 1-2%. Lokata w obligacjach skarbowych indeksowanych inflacją EDO/ROD — bezpieczne, oprocentowanie obecnie około inflacja+1%. Cz parking ETF money market w skubie XEON/CSH2 — daje stopę depozytową EBC/NBP, około 5%, ale podatek Belki przy każdej transakcji.
Gdzie sami trzymacie poduszkę? Interesuje mnie najbardziej praktyka, nie teoria.
Liczba postów: 19
15.05.2026, 11:30
U mnie 3 miesiące wydatków na koncie oszczędnościowym z najlepszą promocją (rotuję między bankami co kwartał), reszta poduszki — kolejne 3 miesiące — siedzi w obligacjach EDO 10-letnich. EDO mam już 5 lat, oprocentowanie naliczane comiesięcznie, kapitał gotowy do wycofania. Dla mnie wygrywa prostotą i tym że nie muszę się martwić.
Liczba postów: 16
Liczba wątków: 0
15.05.2026, 17:05
ja jako student dopiero zaczynam zbierac, mam na razie jakies 8 tys i caly czas na koncie w pko z promka 6%. nie zglebialem jeszcze tych obligacji bo wydaja sie skomplikowane. czy edo trzeba kupic od razu na 10 lat czy mozna wczesniej wyplacic? bo jak sytuacja zaboli to potrzebuje miec dostep
24.06.2026, 18:15
Aktualizacja z czerwca, promocje na kontach oszczędnościowych dalej kuszą ale uwaga na warunki. Kilka banków podniosło wymóg nowych środków albo skróciło okres promocji do trzech miesięcy. Sama przeniosłam część poduszki na nową lokatę bo oprocentowanie chwilowo wróciło do rozsądnego poziomu. Radzę porównywać co kwartał, lojalność się dziś nie opłaca przy oszczędnościach.
16.07.2026, 10:52
Aktualizacja z lipca dla śledzących. wakacyjne promocje na kontach oszczędnościowych znów kuszą wyższym oprocentowaniem na nowe środki, ale okresy skrócone do trzech miesięcy. przeniosłam część poduszki. latem banki liczą że nikt nie pilnuje finansów, sprawdźcie czy stara promocja nie wygasła.